Kanelbullar...

Idag blev det kanelbullebak. Här kommer mitt favoritrecept på bullar! Snart är det dags att börja baka saffransbullar och då kan samma vetedegsrecept användas, byt bara ut kardemumman mot 2 påsar saffran.
 
Kanelbullar
 
ca 45 vanliga bullar 
  
Ingredienser vetedeg:
  • 500 g mjölk
  • 1000 g vetemjöl
  • 200 g socker
  • 200 g kallt smör
  • 60 g jäst
  • 13 g kardemummakärnor (stötts i mortel)
  • 7 g salt

Ingredienser fyllning:

  • 150 g rumstemp smör
  • 50 g mandelmassa
  • 45 g strösocker
  • 2,5 msk malen kanel
Fyllningen:
  1. Riv mandelmassan ner i smöret och blanda i resten av ingredienserna. Blanda ordentligt.

Vetedegen:

  1. Blanda alla ingredienser i skålen till din degblandaren
  2. Knåda på låg fart i ca 10 minuter
  3. Höj farten och knåda på hög fart i 5 minuter (gör glutentest av degen, ska bli långa trådar)
  4. Häll ut på mjölat bakbord och arbeta ihop med händerna.
  5. Platta ut degen och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper, låt sedan vila i kylen tills degen är riktigt kall.
  6. Kavla ut degen, bred ut fyllningen, vik ihop och kavla sedan ut lite till. Skär ut 50 g strimlor av degen och snurra till kanelsnurror.
  7. Låt bullarna jäsa 1-3 timmar direkt i rumstemperatur. Man kan också frysa in dom och då tar man fram dom kvällen innan de ska bakas och låt tina/jäsa i kyl. Du vet att bullarna är färdigjästa när du kan trycka på dem och degen åker ut igen.
  8. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker
  9. Sätt ugnen på 180-200’C och grädda i 12-15 minuter eller tills bullarna fått färg och fått en skorpa på undersidan. Man kan även kolla så innertemperaturen är 98°.
  10. Ta sedan ut bullarna och låt svalna lite, pensla med sockerlag (1 del socker 2 delar vatten)
Lycka till med bullbaket! 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, Sött och gott | |
Upp