Kanelbullar...
Idag blev det kanelbullebak. Här kommer mitt favoritrecept på bullar! Snart är det dags att börja baka saffransbullar och då kan samma vetedegsrecept användas, byt bara ut kardemumman mot 2 påsar saffran.
Kanelbullar
ca 45 vanliga bullar
Ingredienser vetedeg:
- 500 g mjölk
- 1000 g vetemjöl
- 200 g socker
- 200 g kallt smör
- 60 g jäst
- 13 g kardemummakärnor (stötts i mortel)
- 7 g salt
Ingredienser fyllning:
- 150 g rumstemp smör
- 50 g mandelmassa
- 45 g strösocker
- 2,5 msk malen kanel
Fyllningen:
- Riv mandelmassan ner i smöret och blanda i resten av ingredienserna. Blanda ordentligt.
Vetedegen:
- Blanda alla ingredienser i skålen till din degblandaren
- Knåda på låg fart i ca 10 minuter
- Höj farten och knåda på hög fart i 5 minuter (gör glutentest av degen, ska bli långa trådar)
- Häll ut på mjölat bakbord och arbeta ihop med händerna.
- Platta ut degen och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper, låt sedan vila i kylen tills degen är riktigt kall.
- Kavla ut degen, bred ut fyllningen, vik ihop och kavla sedan ut lite till. Skär ut 50 g strimlor av degen och snurra till kanelsnurror.
- Låt bullarna jäsa 1-3 timmar direkt i rumstemperatur. Man kan också frysa in dom och då tar man fram dom kvällen innan de ska bakas och låt tina/jäsa i kyl. Du vet att bullarna är färdigjästa när du kan trycka på dem och degen åker ut igen.
- Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker
- Sätt ugnen på 180-200’C och grädda i 12-15 minuter eller tills bullarna fått färg och fått en skorpa på undersidan. Man kan även kolla så innertemperaturen är 98°.
- Ta sedan ut bullarna och låt svalna lite, pensla med sockerlag (1 del socker 2 delar vatten)
Lycka till med bullbaket!