All you need is green.

Sedan jag fick mitt första barn giftsanerade jag en hel del hemma i städskåp, badrumsskåp och så vidare och på den vägen har jag fortsatt. Jag rensade i första hand ut alla onödiga rengöringsprodukter som fanns i mitt hem. Kvar blev i stort sett bara grönsåpa och det funkar hur bra som helst och är ju miljövänligt framförallt! Jag använder det att skura golven, toaletter, fönster osv och blandar ut lite såpa med vatten i en sprayflaska och använder att torka av bord och alla andra möjliga ytor. Går även utmärkt att rengöra saker utomhus och städa ugnen med. Sedan finns det ju en massa skafferigrejer man kan ta till om man behöver lite extra rengöring. Citron och bakpulver har många användningsområden. Bakpulver går bra att rengöra diskhon med när den har mörknat, bara pudra över och låt stå och stund och rengör sedan med svamp eller diskborste. Städa micron med citron är också ett bra tips - ta några skivor citron och lägg i en skål med vatten och kör några minuter i micron, sedan är det bara att torka ut och det blir rent och luktar fräscht!
 
Så mitt tips är - rensa ur alla giftiga, knallröda, syntetiskt luktande rengöringsmedel och därmed har du gjort miljön en tjänst och det funkar precis lika bra!
 
 
Allmänt | gröna städtips, grönsåpa | | En kommentar |

Jordens dag..

Firades i veckan, den 22 april. En bra dag att tänka lite extra på vår vackra planet. I bland annat Bolivia har man till och med höjt statusen på jorden genom att införa dess rättigheter i grundlagen. Man befäster bland annat moder jords rätt till liv och existens och balans utan att förorenas och förgiftas och inte skadas av projekt som påverkar balansen i ekosystem och de folk som lever på platsen. Det tycker jag är en otroligt fin tanke för hur man än vrider och vänder på det så kan jorden leva utan oss men inte vi utan jorden. Det är också viktigt att ha i åtanke att varje år beräknar forskare ut när jordens ekologiska resurser är förbrukade för det aktuella året. 2014 var det datumet 19 augusti, det var den tidigaste dagen någonsin, 1987 var datumet 19 december... Det visar hur hårt ansatt jordens resurser är och hur vi inte ännu lever i balans med naturen. Men tack och lov så finns det många positiva krafter i rörelse, många ursprungsbefolknigar världen över som länge levat i samklang med naturen och alltid gjort vad dom kunnat för att försöka hela jorden och följt vår tids hänsynslösa leverne på jorden börjar sprida sina kunskaper även till oss i väst för att fler männniskor ska kunna ta del av dom och tillsammans skapa en balanserad värld. Så vi alla kan vandra i skönhet. Avslutar med att citera Ernest Hemmingway " the world is a fine place and worth the fighting for.."
 
Naturen visar sin fulländelse i min fjolårsrabatt...
Allmänt, ayurveda | | Kommentera |

Tekakor

Jag har aldrig varit något fan av tekakor, tills jag bakade dom själva! Oj va gott och vilken skillnad mot köpes tekakor som bara är torra och luftiga. Så här kommer ett recept som kvalificerar till mina topp tio brödrecept!
 
Tekakor
16-18 st
 
1,5 dl havregryn
2,5 dl vatten
50 gr smör
2,5 dl havremjölk
1 pkt jäst
1/2 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
ca 1 liter dinkelmjöl
 
Koka ihop havregryn och vatten till en gröt. Häll gröten i en bunke.
Klicka ner smöret och rör tills det blandats in
Tillsätt havremjölk och smula ner jästen, rör till jästen löst sig.
Tillsätt sirap, salt och mjölet eftersom. Bearbeta degen tills den är smidig.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på bakbord och rulla till bullar som du sedan plattar till på plåten. Nagga med gaffel.
Sätt ugnen på 250 gr
Låt jäsa 20-30 minuter under bakduk
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, Matbröd | tekakor | | En kommentar |
Upp