en middag i min smak...

Dagens middag blev en riktig höjdare! Medan snön yrde utanför fönstret lagade jag till kambodjanska grillspett med mango och papayasallad. En smakrik rätt med mycket thailändska (kambodjanska) smaker. Thailändsk mat faller mig verkligen i smaken; goda kryddor och naturligt oftast utan laktos och gluten med mycket grönsaker. Det var även skönt at ha tid att laga mat så jag unnade mig ett glas vin och lite härlig musik medan jag gick lös i köket.
 
Kambodjanska grillspett
 
Ett gäng trägrillspett som blötläggs några timmar innan grillning.
 
500 gr lövbiff
2 tsk chiliflakes (jag tog 1 med tanke på barnen och det blev ändå lite hetta)
4 stjälkar citrongräs (bara den vita delen)
1 msk finhackad ingefära
1 msk gurkmeja
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk råsocker (eller farinsocker)
1 1/4 ostronsås (innehåller gluten)
1 tsk salt
1 msk olja
 
Finhacka citrongräs och ingefära. Blanda med gurkmeja och pressad vitlök i en djup skål. Blanda i chili, råsocker, ostronsås, salt och olja och rör om. 
Skär lövbiffen i ca 3 cm breda remsor tvärsöver. Lägg köttbitarna i marinaden och se till att allt kött täcks av marinaden. Låt marinera i ca 4 timmmar.
Värm upp ugnen till max på grilleffekt, låt gallret vara i och hettas upp.
Trä köttet på träspetten. Ta sedan ut gallret ur ugnen och lägg över en ugnsplåt och lägg sedan på spetten.
Grilla sedan spetten högst upp i ugnen några minuter på varje sida. 
(Går ju även att grilla på en grill om vädret tillåter....)
 
Servera med ris och mangosalladen.
 
Mango och papayasallad

1 omogen mango
1 omogen papaya
1 stor morot
1/2 kruka koriander
 
dressing
1 1/2 msk lime
1 1/2 msk ljus fisksås
1/2 msk socker
1 liten finhackad vitlök
1 krm chiliflakes
 
Skala papayan, mangon och moroten och hyvla sedan frukterna med en osthyvel/skalare/mandolin till tunna remsor. Hacka koriandern och blanda allt.
Blanda ingredienserna till dressingen och blanda med frukterna.
 
Enjoy!
 
 
Allmänt, Middagstips | kambodjanska grillspett, mango och papaya sallad | | Kommentera |

Familjen Annorlunda

En ny säsong har börjat med ett av mina favoritprogram. Jag vet inte riktigt varför jag gillar det programmet så mycket men jag är nog ganska fascinerad av livet i en stor familj. Dom är så duktiga och kämpar på så bra med alla barnen. Själv tycker jag att livet som trebarnsmamma är fullt upp! Jag tycker att jag inte räcker till och vill kunna ge barnen mer tid. Jag blir inspirerad av familjerna och får en liten energidos till mitt familjeliv. Det man har insett ganska brutalt eftersom familjen växt är att inte vara tidsoptimist. Jag får påminna mig själv om det ganska ofta för annars blir jag bara besviken när man inte hinner i närheten av vad man tänkt. En sak jag iallafall insett är att jag inte kommer jobba en timme över 70-75 % så länge barnen är små. För annars räcker inte min ork och energi till, även fast jag bara jobbat heltid i ca två månader så känner man att det nöter på en. Sen gäller det att fokusera på glädjeämnen och fina ögonblick. För vardagen med tre små barn pendlar mellan gråt, skratt, spill, kaos, bus, tjat, lek och sysslor och här kan man verkligen välja vilka glasögon man ska ha på och se vardagen igenom. Inte alltid lätt men jag tror det är bra att försöka fokusera extra vid alla roliga och fina ögonblick en dag kan bestå av. För livet är ju egentligen en lång rad av ögonblick, se dom bra, fastna inte i dom sämre. Sist men inte minst tror jag det är viktigt att ha någon som man kan dela sina tankar och känslor med. Man ska inte försöka vara någon superkvinna utan våga visa sig svag, trött, och våga be om stöd och hjälp. Jag hör även till dom som inte mörkar så mycket för mina barn ( förutom att man äter godsaker lite oftare än vad dom vet... ;p) utan jag visar även dom om jag är trött, slut, arg, stressad, ledsen osv för jag hoppas att jag med det visar dom att det är okej att känna alla känslor.. Rätt eller fel, vad vet jag..
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Egen marmelad

Här kommer ett recept på en god hemmakomponerad marmelad för er marmeladlovers där ute...
 
Körsbärshallonmarmelad med vanilj
300 gr urkärnade körsbär
200 gr hallon
500 gr socker
1/2-1 tsk vaniljpulver
 
Blanda allt och koka i ca 25 minuter. Kolla eftersom så det är rätt konsistens genom att ta upp lite marmelad och lägg på en tallrik i kylen och känn efter en stund så den är lagom hård/mjuk.
 
Sterilisera burkar + lock och häll sedan upp den varma marmeladen och ställ sedan burkarna upp och ner så det bildas vacum.
 
Supergod på en rostad macka!
 
 
 
Allmänt, Sött och gott | körsbärshallonmarmelad | | Kommentera |
Upp