Paketkalender

Bara några dar kvar till första advent men jag går mest och trampar och längtar att börja pynta och julmysa. Glögg, saffransbullar, julkalender, apelsiner med nejlikor och tindrande barnögon, jag kan knappt bärga mig. Ska vänta lite till innan jag går loss men däremot har jag börjat med barnens paketkalender. Jag har redan köpt in innehållet till 72 (!) små paket. Eftersom jag försöker att undvika att köpa en massa prylar som ändå mest hamnar på golvet och skräpar runt så har jag mest satsat på ätbara paket. Små chokladtomtar, minipolkastänger, russinpaket, tuggummi, tiopengar till dom större barnen och så tänkte jag att på helgen blir det någon grej. Köpte några jättefina porslinstomtar och julgranshängen på Myrorna till inga pengar alls. Om man är ute efter dekorationsgrejer till julen så tipsar jag verkligen om att besöka Myrona eller liknande - herregud vad grejer dom har till inga pengar alls, precis lika fina som att köpa nytt. Är så tydligt att världen inte behöver tillverka så mycket mera nya porslinstomtar och liknande, de finns huuur mycket som helst begagnat. Jag fyndade dessutom ett fint komplett änglaspel i nyskick för 20 spänn.
 
Så nu återstår det för mig att slå in en massa små paket och hänga upp på kalendertomten. Det blir mysigt och så roligt att få se barnen sedan när den hängs upp. Jag räknade ut att hela paketkalendern gick på ca 200 kr och jag tycker det är bra att det inte blir så dyrt eftersom julafton inte är långt bort. Jag sneglade på de färdiga paketkalender som finns att köpa (lego, playmobile, play doh, pixiböcker, disney osv) men med tanke på att de kostar 250 - 400 kr st så tycker jag det spårar ut lite. Det blir ju närmare 1000 spänn när man har 3 barn. Alldelens för dyrt för mig några veckor innan jul. Jag tror inte det är innehållet som är det viktiga utan spänningen att stiga upp på morgonen och få öppna en lucka eller ett litet paket. Det kommer jag ihåg från när jag själv var barn...
 
 
Allmänt, Mina tavlor & annat hemmagjort | adventskalender, hemmagjord adventskalender, paketkalender | | Kommentera |

Ibland måste jag bara låta hjärtat tala...

Jag känner världens sorg som ett hål i bröstet.

Jag känner världens rädsla som ett svidande sug i magen

Jag känner världens bekymmer som en rem av stål över min panna.

Men jag väljer kärlek. Ljus. Hopp.

Jag känner rädsla men måste våga ändå. Våga sprida ljuset som var och en av oss bär inom oss. Från tanke till handling i ljus och kärlek. Sträck den mjuka handen, le det varma leendet, låt dina ord och tankar filtreras genom hjärtat innan dom når ut. Tänk varsamt, tala varsamt, var varsam.

Inte låta rädsla, hat och mörker skingra ditt inre ljus. Se världen som du vill se den. Jag tror det är viktigt att vara det ljus och sprida den kärlek man vill uppleva. Inte dränka sig i mediabilder av världen som mörk och bekräfta denna bild. Information är viktig men när man kommer på sig själv med att vältra sig i elände tror jag det gör mer ont än gott. Det finns så mycket mer gott i världen att fokusera på.  

Med terrorn som kryper allt närmre med allt som det innebär får man också en bättre förståelse och känsla av hur människor som flyr och har flytt från Syrien har haft det under en längre tid fast mycket värre. Att ständigt leva med terrorn nära. Jag kan inte säga att jag förstår vad dom upplevt men jag kan börja ana och det gör mig ödmjuk.
 
Kände bara att jag var tvungen att dela med mig en del av mina tankar i dessa tider när det är så lätt att bekräfta mörkret när allt som behövs är en strimma ljus för att skingra ett mörker. Nu om någon gång behövs det goda krafter i världen och alla kan vi välja att vara en.

 

Bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret. -Konfucius- 

 

 

 

 
Allmänt, andlighet | | Kommentera |

Kanelbullar...

Idag blev det kanelbullebak. Här kommer mitt favoritrecept på bullar! Snart är det dags att börja baka saffransbullar och då kan samma vetedegsrecept användas, byt bara ut kardemumman mot 2 påsar saffran.
 
Kanelbullar
 
ca 45 vanliga bullar 
  
Ingredienser vetedeg:
 • 500 g mjölk
 • 1000 g vetemjöl
 • 200 g socker
 • 200 g kallt smör
 • 60 g jäst
 • 13 g kardemummakärnor (stötts i mortel)
 • 7 g salt

Ingredienser fyllning:

 • 150 g rumstemp smör
 • 50 g mandelmassa
 • 45 g strösocker
 • 2,5 msk malen kanel
Fyllningen:
 1. Riv mandelmassan ner i smöret och blanda i resten av ingredienserna. Blanda ordentligt.

Vetedegen:

 1. Blanda alla ingredienser i skålen till din degblandaren
 2. Knåda på låg fart i ca 10 minuter
 3. Höj farten och knåda på hög fart i 5 minuter (gör glutentest av degen, ska bli långa trådar)
 4. Häll ut på mjölat bakbord och arbeta ihop med händerna.
 5. Platta ut degen och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper, låt sedan vila i kylen tills degen är riktigt kall.
 6. Kavla ut degen, bred ut fyllningen, vik ihop och kavla sedan ut lite till. Skär ut 50 g strimlor av degen och snurra till kanelsnurror.
 7. Låt bullarna jäsa 1-3 timmar direkt i rumstemperatur. Man kan också frysa in dom och då tar man fram dom kvällen innan de ska bakas och låt tina/jäsa i kyl. Du vet att bullarna är färdigjästa när du kan trycka på dem och degen åker ut igen.
 8. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker
 9. Sätt ugnen på 180-200’C och grädda i 12-15 minuter eller tills bullarna fått färg och fått en skorpa på undersidan. Man kan även kolla så innertemperaturen är 98°.
 10. Ta sedan ut bullarna och låt svalna lite, pensla med sockerlag (1 del socker 2 delar vatten)
Lycka till med bullbaket! 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, Sött och gott | | Kommentera |
Upp