Tid att vara

Snart bär det av. Skönt. Tid att tänka. Vila. Tid med varandra. Sena kvällar bara vi två och en sprakande brasa medan barnen snarkar i bakgrunden. Tid att diska länge och noga och till och med uppskatta det. Tid att promenera hela familjen sakta, sakta utan mål. Tid att läsa böcker. Tid att sluka böcker. Till och med du läser. Kaffe på armstödet, gräs mellan tårna, bok i handen, barn i ögonvrån, du på armlängds avstånd. Middagsplaner långt ifrån klara och det gör ingenting. Tid att slå gräs med lie. Tid att räkna in fåren. Tid att hitta en gräsplätt utanför affären och äta glassen där. Humle som ett draperi på altanen, spretiga ängsblommor som pryder stigarnas kant, humlor som surrar i rosenbusken. Tid att lyssna. Lyssna på alla ljud. Lyssna på varandra. Orealistisk romantisering av semester? Nejdå för även myggbett, skrapsår, gräl, smält glass i bilen, griniga ungar, tröstlöst regniga dagar och vidbränt kött ingår. Men det gör inget för det är också livet och lika självklart som det andra. Bara att andas in och andas ut....
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, andlighet | semesterdikt | | Kommentera |

Vaniljpannacotta med rabarber

Här kommer ett smarrigt recept som vi smakade i midsommar.
 
Vaniljpannacotta
5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 vaniljstång
3 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
Grädde och socker i en kastrull tillsammans med en uppsnittad vaniljstång och urskrapade vaniljfrön.
Ta av grädden från värmen och lös upp gelatinbladen där i. 
Häll upp i serveringsglas och ställ kallt tills det har stelnat, ca 1-2 timmar.
 
Rabarberkompott
ca 300 gr rabarber
1 msk vatten
1 dl gelésocker (eller strösocker)
 
Skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dom i en kastrull med lite vatten och låt koka upp. Häll i sockret och låt sedan koka tills rabarbern kokat sönder, tar ca 10 minuter. Ta av och låt svalna. Skeda sedan upp rabarberkompotten på vaniljpannacottan och ställ kallt i minst ett par timmar, men inget hinder att göra dagen innan.
 
Servera med en lite citronmeliss...
 
 
 
Allmänt, Sött och gott | vaniljpannacotta med rabarberkompott | | Kommentera |

Midsommar

Det blir en kall och regnig midsommar som det ser ut, men midsommar är ändå en härlig högtid tycker jag som startar igång sommaren på riktigt. Sedan länge tillbaka anses även midsommarnatten vara magisk och fylld med magiska krafter och övernaturliga väsen. Det sägs vara en natt lämplig att samla läkande växter och spå in i framtiden, en högtid helt i min smak. Annars tycker jag inte det är så viktigt hur man firar midsommar men det betyder mest att ha familjen nära. Idag har jag förberett lite inför imorgon och jag och Kaiser tog en härlig cykeltur och plockade lite midsommarblommor. Sen har jag även (givetvis :P) gjort en dessert -  Vaniljpannacotta med rabarber, tycker jag lät som en god kombo! Jag och Rikard avslutade dagen med att ta en kall bira och en pipa på altanen för att fira semester!. 
 
Önskar er en Riktigt Glad Midsommar från mig!
 
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp