Kanintårta

Dagen till ära, till dotterns 8-års födelsedag så gjorde jag en kanintårta. Superkul att göra, jättenöjd med resultatet. Som vanligt är det själva skapande som är det roliga. Jag känner mig som de buddistiska munkarna som gör otroliga sandtavlor i flera dagar och sedan bara sopar bort allt och börjar om... skapandet är grejen, tillfredställelsen. Sen att den var smarrig och uppskattad av dottern och andra är en bonus!
 
Jag bakade två chokladbottnar och gjorde två satser av vardera fyllning och smörkräm.
 
Chokladbotten 
till 24 cm springform. Ugn 175 gr
75 gr smör
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
3,75 dl mjöl
0,75 dl kakao
knappt 3 tsk bakpulver.
 
Smält smöret med mjölken
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Blanda ner smörblandningen i äggvispet och rör till jämn smet
Blands torrvaror och sikta sedan ner i smeten. Rör till jämn smet
Häll i smörad och bröad form eller en form klädd med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
Svalna och frys med fördel in innan användning.
 
Fyllning 1: Hallonmousse
Räcker till ett lager i en 24 cm tårta
250 gr frysta hallon
1 dl florsocker
100 gr färskost
3,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
 
Koka de frysta hallonen ca 2 minuter
Blötlägg gelatinbladen ca 5 minuter.
Passera hallonen genom en finmaskig sil. Kasta kärnorna som blir kvar i silen.
Blanda ca hälften av hallonsaften med färskosten och florsockret.
Smält gelatinbladen i hallonsaften som är kvar
Vispa grädden
Blanda ner gelatinsaften i färskostblandningen
Vänd ner grädden och låt sedan stelna i kylen över natten.
 
Fyllning 2: Glasscreme
Räcker till ett lager i en 24 cm tårta
 
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver (ej kok)
1 krm vaniljpulver
2,5 dl vispgrädde
 
Vispa mjölk, marsan och vaniljpulver.
Låt stå och tjockna i kyl ca 15 minuter
Vispa grädden och vänd ner i vaniljkrämen
Vispa vid behov lallt lite mer med elvisp.
 
Spackling: Smörkräm
Räcker till att täcka en 24 cm tårta om den inte är allt för hög.
150 gr rumstempererat smör
3 dl florsocker
ca 0,5 dl kokande vatten
1 msk vaniljsocker
 
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker.
Häll i lite hett vatten mean du vispar
Vispa till mjuk, följsam konsistens, totalt ca 10 minuter.
 
Täckning: Sugarpaste
1 kg vit vit sugarpaste, jag köpte färdig
1 kg rosa sugarpaste (det blev över som jag sedan frös in)
Lite svart och grön sugarpaste.
 
Dekoration: Sugarpaste
Rosa, svart, vit och grön sugarpaste enligt bild
 
Tillvägagångssätt.
Bakade 2 bottnar, delade bottnarna i 3 delar och skar sedan en av bottnarna enligt bilden nedan.
Fyllde första lagret med hallonmousse i samtliga delar.
Fyllde andra lagret med glasscreme i samtliga delar.
Plastade in och lät stå och sätta sig till dagen efter
Spacklade delarna med smörkräm och täckte huvudet och öronen med vit SP, täckte rosetten med rosa SP.
Byggde ihop kaninen och dekorerade ansikte, rosett och öron.
 
Klart! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Allmänt, Tårtor | kanintårta | |
Upp