Trädgården

Det växer verkligen så det knakar i trädgården just nu och det är roligt att gå en runda varje dag och se vad som hänt. Otroligt härligt och meditatativt och gå omrking och småplocka och dona i en trädgård tycker jag. Köksträdgården är klar och jag blev väldigt nöjd över hur det blev med pallkragar, några krukor och friodling. I den gamla köksträgården har jag låtit gräslöken och myntan vara kvar och växa lite vilt bredvid en zinkhink med ruccola och en litet vattenblänk i en kruka. Eftersom myntan lätt tar över så kan den härja på där medan jag har satt övriga köksväxter i pallkragar och hink. I en pallkrage har jag satt salvia, citrontimjan, rosmarin, persilja och citronmeliss. Jag hade även planterat ut en koriander som jag köpte på affärn men den vissnade ner direkt, men tanken är att jag ska sätta koriander där. I den andra pallkragen har jag satt plocksallad och sockerärtor, lättskött och gott! Jag har även ytterligare två pallkragar på baksidan och där växer jordgubbar i en och i den andra gjorde jag ett experiment för i år och sådde ut en påse ängsblommor. Tänk va trevligt om det skulle gå vägen så man kan plocka små buketter med blandade ängsblommor och ha på köksbordet! När jag höll på att plantera så hittade jag några gamla påsar med solrosor, luktärt och slingerkrasse som jag planterade och ser man på dom växer på fint. Känner mig nöjd över planteringen för i år, inte för mycket så det blir övermäktigt, man vill känna att man hinner med men samtidigt är det roligt att ha lite iallafall. Det är ett äppelträd till vi går och funderar på om vi ska sätta, men men kanske blir nästa år. Avslutningsvis så har jag ju redan talat gott om maskroser så då kan jag ju även lägga in ett gott ord om en annan hatad trädgårdsväxt - brännässlorna! Förutom nässelsoppa och så som allt fler faktiskt börja upptäcka så är det ju en jättebra växt att göra eget gödselvatten av. Jag brukar gå och plocka av lite brännässlor där barnen är som mest för att de inte ska bränna sig, jag behåller en hel del också för dom lockar till sig fjärilar och det vill jag ha. Iallfall dom jag plockar bort lägger jag i en stor hink och fyller på med vatten. Sedan får hinken stå och ruttna till sig, flera flera dagar tills det luktar riktigt illa. Då tar jag en del av brännässelvattnet och blandar med vatten och vattnar bärbuskar, blommor osv. Brännässlor är superfood för både människor och växter och ska enligt vad jag hört göra växter motståndkraftiga för sjukdomar bland annat.
 
 
Allmänt | brännässlor, köksträdgård | |
Upp