Barbietårta
Här kommer recept och beskrivning av barbietårtan.
Tårtbotten
Köp färdig eller gör en egen, dom flesta har ju sina egna favoritrecept på tårtbottnar.
Fyllningar
Glasskräm
3 dl marsansås (jag körde med ekströms som man kokar, antagligen ännu godare att göra själv men jag iddes int)
3 dl vispgrädde
Gör marsanen enligt anvisning (låt svalna) och vispa grädden och vänd sedan ihop alltsammans och bre på.
Jordgubbsmousse
250 gram frysta jordgubbar
0,75 dl socker
4 blad gelatin
2,5 dl vispgrädde
Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter medan du kokar upp jordgubbar med socker och låter det puttra några minuter. Mixa sedan jordgubbarna till en slät puré och smält gelatinet i purén. Låt svalna helt i kylen. Vispa grädden och vänd ner jordgubbspurén. Låt stelna 2 timmar i kylen. Fyll i tårtan.
Spackling och dekoration
Smörkräm
150 g mjukt smör
3 dl florsocker
ca 0,5 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker
Vispa ihop den rumsvarma och mjuka smöret med florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens annars fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan (som det gjorde för mig...) Vispa totalt i ca 10 minuter.
Dekoration
500 gr rosa marsipan som lock
100 gr vit marsipan till dekoration
ev. strössel (jag hade fjärilsströssel hemma som jag dekorerade baksidan med)
Jag köpte färdig kavelmarspian från lyckasmedmat (köpte även tårtbarbin därifrån istället för att lemlästa en vanlig)
Tillvägagångssätt
Klä insidan på en stor rundad skål med plastfolie.
Dela tårtbotten i 3 delar.
Lägg en tårtbotten längst ner i skålen och fyll med jordgubbsmoussen
Lägg på en till botten och fyll med glasscremen
Lägg på sista botten och täck med plastfolie.
Låt stå kallt till dagen efter så att allting sätter sig och gojsar ihop.
Spackla tårtan med smörkräm, helst slätare och snyggare än jag kan (än iallafall, är väl en träningsgrej det där :) och ställ kallt en stund medan du donar med marsipanen.
Klä dockans kropp med marsipan och förbered eventuella dekorationer, i mitt fall stansade jag ut alla små blommor
Kavla ut marsipanlocket på en yta pudrad med maizena, lyft och rotera marspinanen medan du kavlar så den inte fastnar.
Lyft locket på plats och smootha till ytan så den blir slät och fin.
Tryck ner den dekorerade barbin i tårtan och sätt ett maripanband för att täcka skarven mellan kropp och tårta.
Dekorera tårtan klart och förvara sedan i kylen till det är dags att äta. Täck inte över den med något. Jag gjorde tårtan klar dagen innan den skulle ätas och den höll sig fin.
Tidsplanering
(Tårtbotten gjord i förväg och frystes in)
(Tina tårtbotten) Gör fyllningar och fyll tårtan dag 1...
Spackla och dekorera dag 2...
KALASDAGS! dag 3..
Även god dag 4..
Slut dag 5..





Kan man få ditt recept på tårtbotten för denna skål?