Petit choux

Blir alltid så inspirerad när jag sett veckans avsnitt av Hela Sverige bakar. Dom gjorde eclair som är supergott och då blev jag sugen att baka petit chouxer som är liknande bakverk. Har inte gjort dessa sedan jag gick Hotell och restautangskolan för evigheter sen. Jag skred till verket och tyvärr blev första satsen misslyckad för dom sjönk ihop en stund efter jag tagit ut dom. Men skam den som ger sig. Nästa omgång blev bättre och vissa fick fin höjd. Det som kan vara lite svårt är dels att få till smeten först och sedan lyckas med gräddningen. Jag tror det var i gräddningen som jag misslyckades i första omgången.
 
 
 
Imorgon blir det att fylla dom med olika grädd-/moussefyllningar och bär. To be continued....
 
Nu ska jag nörda ner framför Idol med barnen (Rikard flyr fältet ;P)...
 
Här kommer receptet på Petit chouxerna:
 
Petit choux
ca 15 st
Ugn 200 grader
 
3 dl vatten
100 gr smör
2 dl vetemjöl
3 små ägg
 
- Klä plåt med bakplåtspapper
- Koka upp vattnet med smöret
- Rör i mjölet och låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten
- Ta bort från värmen och lägg över massan i rostfri bunke och låt svalna en stund
- Tillsätt sedan 1 ägg i taget under kraftig omrörning. Arbeta in ägget ordentligt i smeten innan nästa ägg tas. Ett bra tecken på att fler ägg kan tillsättas är att smeten på nytt blivit så fast som den var innan ägget tillsattes.
- Spritsa ut på plåten
- Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Öppna inte luckan förrän minst 20 minuter har gått för dom är känsliga för drag och kan då sjunka ihop.
- Ta ut och låt kallna på galler.
- Fyll med grädde, bär, mousse, chokladkräm osv
Allmänt, Sött och gott | petit choux | |
Upp