Långpannetårta

Till namngivningskalaset bakade jag ganska klassiska gräddtårtor. Enkelt att göra i långpanna och uppskattat av de flesta och den här kombinationen blev faktiskt riktigt smarrig!

Tårtan bestod av en vanlig tårtbotten med ett tunt lager rårörda, silade hallon och på det ett lager hallonmousse. Sedan tårtbotten och ett lager daimfluff. Slutligen täcktes tårtan med grädde och dekorerades med nonstops, spritsad grädde, noblesse och daimkross på lite olika sätt på de olika tårtorna. Jag gjorde 3 halva långpannetårtor men det blev en del över till 21 vuxna och 16 barn (varav 12 tårtätande). Så här i efterhand hade det räckt med 2 stycken halvor, alltså en långpannetårta.

 

Tårtbotten
6 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,25 dl potatismjöl
1,25 tsk bakpulver

Smörj kanterna på en långpanna och lägg bakplåtspapper i botten. Vispa ägg och socker ordentligt vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dem i äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Stjälp upp kakan och låt svalna. Gör 2 till omgångar för att få en långpannetårta med 3 lager.

Daimfluff
4 dl grädde
3-4 dubbeldaim

Hetta upp grädde (får inte koka) och smält sedan daimen i grädden. Krossa daimen fint så smälter den ner snabbare. Låt sedan kallna i kyl i minst 6 timmar, men gör helst dagen innan.


Hallonmousse (2 satser till halv långpanna)
200 gram hallon

1/2 dl gelésocker

50 g cream cheese

2 dl vispgrädde

Koka upp hallonen och mosa dem med en visp. Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig, tar max nån minut. Låt sedan svalna och vispa under tiden grädden. Rör ner cream cheesen i hallonblandningen och rör sedan ned allt i grädden. Låt stå i kylen ett tag innan användning.

 
 
Allmänt, Sött och gott, Tårtor | långpannetårta | |
Upp