Glutenfri bakning

Provade baka ett fröknäcke och en jordnötskaka, båda glutenfria. Även mjölkfria om man använder en choklad i kakan som inte innehåller mjölk. Fröknäckena blir riktigt smarriga tillsammans med en god ost eller något annat pålägg och en kopp te eller som snacks till ett glas vin. Beroendeframkallande.
Jordnötskakorna är väldigt begärliga men god konsistens och är helt klart godast tillsammans med en kopp kaffe! 
 
Fröknäcke
 
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön
2 tsk psylliumhusk
1 1/2 dl bovetemjöl
1 krm salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokhett vatten
Flingsalt att strö ovanpå
 
Ugn 160 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser väl
Tillsätt olja och kokhett vatten och rör en stund till degen blir geléaktig.
Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper med en kavel, kavla ut över hela bakplåtspappret.
Dra bort det övre bakplåtspapper och strö över flingsalt
Grädda i mitten av ugnen ca 60 minuter, stäng sedan av ugnen och låt stå kvar på eftervärmen.
Låt sedan knäcket svalna innan man bryter det i bitar.
 
 
 
 
 
Jordnötskakor
ca 16 kakor stora kakor eller 18-20 mindre.
 
2 dl jordnötssmör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 gr choklad (jag tog Lindts 70 %)
 
Ugn 175 grader
Hacka chokladen
Rör ihop alla ingredienser väl.
Klicka ut smeten (ca 1 msk/ kaka) på två bakpappersklädda plåtar, lämna utrymme mellan kakorna för dom flyter ut under gräddningen
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, dom ska få fin färg.
Låt kakorna svalna på plåten.
 
tyvärr hann vi äta upp kakorna innan jag tog någon bild ....
 
Allmänt, Matbröd, Sött och gott | glutenfria jordnötskakor, glutenfritt fröknäcke | |
Upp